Curry’s - Machteld Smid
Vega- vis- en vleesgerechten in boek vol slordigheden

De simpele curry’s in het boek variëren van de traditionele Indiase tot frisse Thaise en diverse fusioncurry’s, ontstaan onder de invloed van de westerse keuken. Ook komen enkele salade’s, raita’s, naan, chutney’s en relish aan bod. De kleurrijke cover en de belettering waarvoor is gekozen, geven het boek een vrolijk Caraïbische uitstraling.
Met bovenstaande is zo ongeveer alles wat positief bevonden kan worden benoemd. Het boek zit vol slordigheden en onvolkomenheden. Zo wordt bij de gerechten (overigens smaakvol in beeld gebracht) de bereidingstijd niet vermeld, en ook niet om hoeveel calorieën het gaat. Een andere slordigheid is dat in de inleiding wordt gesproken over meer dan veertig recepten, terwijl op de omslag aan de achterzijde staat dat het om dertig recepten gaat. Daar staat ook dat een basisrecept om je eigen currykruiden te maken, 'uiteraard niet ontbreekt', maar dat recept is in het boek, hoe je ook zoekt, nergens te vinden. Wél is er een ingrediëntenlijst van specerijen die meestal in curry’s worden gebruikt. Diverse recepten zijn voorzien van werkelijk niets omvattende tips, zoals lekker met naan, lekker met salade of lekker met raita en verslik je niet in een botje. Hoe hoog schat Machteld Smid haar lezers in? Daar komt nog bij dat je een leesbril op je neus moet zetten, want zonder is de index niet te lezen.
Auteur/redacteur Machteld Smid is zelfstandige ondernemer in de boekenbranche. Ze schrijft boeken en teksten in opdracht. De foto's zijn afkomstig van een site waar miljoenen afbeeldingen op staan, die tegen betaling kunnen worden besteld. Wie de receptuur van dit kookboek heeft verzorgd is onduidelijk.
Curry’s (hardcover, 76 blz.) is verschenen bij Karakter Uitgevers B.V. in februari 2019. Niet als E-book te koop.
Twee gerechten uit het boek hebben we uitgeprobeerd, waarbij we wilden achterhalen of de door ons bereide gerechten er net zo smaakvol uitzien als op de afbeeldingen in het boek.
Rode curry met varkensvlees en zoete aardappel
De dieprode kleur op de afbeelding prikkelt onze smaakpupillen, en daarom kiezen we voor deze curry. We volgen de tip op om het varkensvlees te vervangen door dat van een kip. Rode currypasta verwarmen we in een pan, waarna fijngehakte ui en gember wordt toegevoegd, en daarna zoete aardappel, groene paprika, kokosmelk en bouillon. Het geheel laten we koken tot de aardappel zacht is, zo'n vijftien minuten. Dan het kipvlees erbij en wachten tot het gaar is. Na een half uur kan het kookschort af, het gerecht is klaar. Dan volgt de grote desillusie. Voor ons staat een pan knal oranje currysoep. Het lijkt in niets op de ons beloofde stevig rode curry op de afbeelding. We gieten de helft van het vocht uit de pan en laten het gerecht nog even verder koken. Met de smaak zit het gelukkig wél goed.
Curry met mosselen
Van huis uit zijn wij gewend om mosselen te bereiden met mosselgroente en bier. Even koken en klaar is de kok. Deze mosselen bakken we eerst met knoflook, gember, rode chilipeper en ui. Als dit mengsel gaat geuren en zacht wordt, komt de rode currypasta erbij. Even aanbakken en dan kokosmelk en wijn voorzichtig bijschenken. Vervolgens laten we de mosselen zwemmen en het geheel vijf minuten zachtjes pruttelen. Tot slot voegen we twee tomaten en wat boter toe. Even laten meekoken en het resultaat is een kleurrijk mosselgerecht, aantrekkelijk om te zien en zalig van reuk en smaak. De Zeeuwse mosselen en de oosterse specerijen samen, is een mooi huwelijk van smaken. En in dit geval lijkt het gerecht precies op de afbeelding in het boek.
Waardering:
Boekbespreking door Anita de Vreede
email mijGepubliceerd: 19-04-2019